Thursday, June 17, 2010

Θερμοπληξία


Σε αντίθεση με τον άνθρωπο ,που έχει πόρους ,τα ζώα συντροφιάς (ο σκύλος και η γάτα) λαχανιάζουν για να δροσιστούν. Γι αυτόν τον λόγο ,όταν βάζουμε το σκύλο (ή τη γάτα)μας για οποιοδήποτε λόγο στο αυτοκίνητο πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής:
Μέσα σε ένα ζεστό αυτοκίνητο ο σκύλος και η γάτα κινδυνεύουν να πεθάνουν από θερμοπληξία. Δεν τα αφήνουμε ποτέ μόνα στο αυτοκίνητο ,έστω κι αν επιστρέψουμε σε 2 λεπτά. Μπορεί κάτι να μας συμβεί, να δούμε κάποιον και να πιάσουμε κουβέντα .Στο μεταξύ ,το αυτοκίνητο μέσα σε λίγα λεπτά θα έχει μετατραπεί σε φούρνο. Όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 22 βαθμούς Κελσίου ,η θερμοκρασία μέσα στο αυτοκίνητο μπορεί να αγγίξει σε ελάχιστο χρόνο τους 47 βαθμούς Κελσίου ,οπότε το εγκλωβισμένο ζώο αρχίζει να υποφέρει. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι ένα ανοιχτό παράθυρο ή ένα σκίαστρο στο τζάμι προστατεύει το ζώο από τις συνέπειες της ζέστης. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑΣ: -Βαρύ λαχάνιασμα -Άφθονο σάλιο -Ταχυπαλμία -Ερυθρά ούλα ή γλώσσα -Λήθαργος -Έλλειψη συντονισμού -Απροθυμία ή ανικανότητα να σηκωθεί -Εμετός -Διάρροια -Αφασία
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Με την εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος μετακινήστε τον/την σε σκιερό και δροσερό μέρος και τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στον κτηνίατρό σας.Αν δεν βρίσκετε κτηνίατρο ακολουθήστε τα παρακάτω μέτρα για την άμεση αλλά σταδιακή μείωση της σωματικής θερμοκρασίας του σκύλου ή της γάτας: -Βρέξτε το σώμα με άφθονο νερό –ΟΧΙ παγωμένο ειδάλλως θα πάθει σοκ. -Βάλτε το ζώο ήρεμα μέσα στο μπάνιο και βρέξτε το με το ντους ή -Βάλτε σε ψεκαστήρα δροσερό νερό και ψεκάστε το κοντά σε ανεμιστήρα ώστε μικρές ποσότητες δροσερού νερού (όχι παγωμένου). -Η μετακίνηση του ζώου συντροφιάς με το αυτοκίνητο πρέπει να γίνεται όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, δηλαδή πολύ νωρίς το πρωί ή το βραδάκι. Το ίδιο ισχύει και για τη βόλτα άσκησης και για την ώρα του φαγητού. -Εάν ο σκύλος μας ζει έξω ,το κατάλυμά του πρέπει να βρίσκεται σε σκιερό σημείο καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας ,να αερίζεται και να είναι πάντα καθαρό. -Στην αρχή του καλοκαιριού κουρεύουμε τα μακρύτριχα σκυλιά. Καθ’όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού ,βουρτσίζουμε τακτικά και τους σκύλους και τις γάτες. -Έχουμε πάντα καθαρό νερό σε σκιερό σημείο και σε δοχείο βαρύ ,ώστε να μην το αναποδογυρίσει άθελά του το ζώο. -Και ο σκύλος και η γάτα μπορούν να πάθουν έγκαυμα από τον ήλιο. Πιο ευάλωτα είναι τα ζώα με ανοιχτόχρωμες μύτες και αυτιά ,γι αυτό συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για το κατάλληλο αντηλιακό. -Εάν ταξιδεύουμε με πλοίο και είμαστε αναγκασμένοι να τοποθετήσουμε το σκύλο μας στη «σκυλιέρα» του πλοίου, θα το κάνουμε ΜΟΝΟ εάν πληρούνται οι προδιαγραφές που επιβάλλει ο νόμος. Η «σκυλιέρα» δεν πρέπει να βρίσκεται κοντά στο φουγάρο ,όπου έχει πολύ θόρυβο και ζέστη ,δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένη στον ήλιο και σε ρεύματα και οφείλει να παρέχει καθαριότητα και ασφάλεια. Στην αντίθετη περίπτωση, δεν πετάμε το εισιτήριο μας , φωτογραφίζουμε τις ανάρμοστες συνθήκες και στέλνουμε γραπτή καταγγελία στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισυνάπτοντας το εισιτήριο μας. Παράλληλα κοινοποιούμε την καταγγελία σε ζωοφιλικό σωματείο. Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους , ΔΕΝ μεταφέρουμε ΠΟΤΕ κανένα ζώο στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου ή στη μπαγκαζιέρα λεωφορείου ή πούλμαν. Ως ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς φερόμαστε υπεύθυνα ,σεβόμαστε τους νόμους και γνωρίζουμε τι κυρώσεις επιφέρουν. Τέλος, να μην ξεχνάμε ότι και τα αδέσποτα υποφέρουν από τη ζέστη και τον καύσωνα. Δεν μας στοιχίζει ,λοιπόν, τίποτα να γεμίσουμε για τα αδέσποτα ένα πήλινο ,φιλικό προς το περιβάλλον δοχείο ,με καθαρό νερό. Μια πράξη ανθρωπιάς και πολιτισμού.

No comments:

Post a Comment